
Θυρεοειδίτιδα Hashimoto
Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto (ή νόσος του Hashimoto) είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που επηρεάζει τον θυρεοειδή αδένα, ο οποίος βρίσκεται στον λαιμό και είναι υπεύθυνος για την παραγωγή ορμονών που ρυθμίζουν πολλές λειτουργίες του σώματος, όπως ο μεταβολισμός.
Στη νόσο Hashimoto, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται λανθασμένα στον θυρεοειδή αδένα, προκαλώντας φλεγμονή και σταδιακή καταστροφή των κυττάρων του αδένα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό, δηλαδή σε μείωση της παραγωγής των θυρεοειδικών ορμονών, κάτι που έχει πολλές επιπτώσεις στο σώμα.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της θυρεοειδίτιδας Hashimoto μπορεί να είναι αργά και σταδιακά, και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να μην είναι εμφανή για μήνες ή και χρόνια. Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Κούραση ή αίσθημα εξάντλησης
- Αύξηση βάρους
- Ψυχική θολούρα ή δυσκολία στη συγκέντρωση
- Ξηρό δέρμα
- Κρύες ευαισθησίες (έντονη αίσθηση κρύου)
- Μυϊκή αδυναμία
- Κατάθλιψη
- Δυσκοιλιότητα
Διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται κυρίως μέσω αιματολογικών εξετάσεων που μετρούν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών (TSH, FT3, FT4) και των αντισωμάτων κατά του θυρεοειδούς (anti-TPO). Ο υπέρηχος του θυρεοειδούς αδένα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εκτίμηση της κατάστασης του αδένα.
Θεραπεία
Η θεραπεία της νόσου Hashimoto συνήθως περιλαμβάνει την αντικατάσταση των θυρεοειδικών ορμονών, που συχνά γίνεται με τη χρήση της συνθετικής λεβοθυροξίνης. Ο στόχος είναι να αποκατασταθούν τα φυσιολογικά επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών και να μειωθούν τα συμπτώματα.
Η νόσος Hashimoto είναι συνήθως χρόνια, αλλά με τη σωστή θεραπεία, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να διαχειριστούν την πάθηση και να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή.