
Σπερμοδιάγραμμα
Ο έλεγχος της ανδρικής υπογονιμότητας σε ένα μεγάλο βαθμό ελέγχεται από την εξέταση του σπέρματος η αλλιώς το σπερμοδιάγραμμα.
Η σύσταση του σπέρματος δεν είναι ομοιογενής, αλλά εξαρτάται από την ανατομική προέλευση του και χωρίζεται σε 3 κλάσματα: 1) Εκκρίσεις βολβουριθρικών αδένων, 2)Εκκρίσεις προστάτη, 3)Εκκρίσεις όρχεων, επιδιδυμίδας και σπερματικών πόρων.
Με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) τρείς είναι οι κύριες παράμετροι μελέτης του σπέρματος, που αφορούν στη γονιμότητα του άνδρα : 1) Αριθμός σπερματοζωαρίων, 2) Κινητικότητα σπερματοζωαρίων και 3) Μορφολογία σπερματοζωαρίων.
Στο εργαστήριο μας μελετώνται όλες αυτές οι παράμετροι όπως και ο όγκος και η σύσταση του σπέρματος. Επιπλέον εκτελείται και καλλιέργεια σπέρματος, όταν αυτό ειναι απαραίτητο ή ζητηθεί.
Προϋπόθεση για τη σωστή μελέτη του σπερμοδιαγράμματος είναι η σωστή συλλογή του. Απαραίτητο είναι ο ασθενής να απέχει από τη γενετήσια λειτουργία 3 μέρες. Λιγότερες δε θα δώσουν σωστά αποτελέσμα για τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και περισσότερες θα τροποποιήσουν τη σύσταση του σπέρματος, μιας και θα αυξηθούν οι προστατικές προσμείξεις. Η συλλογή του δείγματος χρονικά δε θα πρέπει να απέχει παραπάνω από μισή ώρα από τη στιγμή που θα παραδωθεί στο εργαστήριο. Η μεταφορά του δείγματος γίνεται σε αποστειρωμένο δοχείο συλλογής παρόμοιο με αυτό που συλλέγουμε ούρα. Απαραίτητη είναι η συλλογή όλου του δείγματος. Η θερμοκρασία μεταφοράς καλό είναι να βρίσκεται κοντά στους 37 βαθμούς Κελσίου.
Υπο αυτές τις συνθήκες είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί σωστή μελέτη του σπερμοδιαγράμματος, η οποία θα αντικατοπτρίζει κλινικά το βαθμό υπογονιμότητας, αν αυτός υφίσταται.
Επικοινωνήστε μαζί μας για επιπλέον πληροφορίες σχετικά σχετικά με τις ώρες εξέτασης, τις συνθήκες λήψης και τον τρόπο εξέτασης του σπέρματος